wat is het verschil tussen FA en TA

Wat is het verschil tussen Fundamentele Analyse (FA) en Technische Analyse (TA)?

Auteur:

8 januari 2024

In dit blog duiken we dieper in de wereld van crypto investeringen. En specifiek kijken we naar het verschil tussen fundamentele analyse (FA) en technische analyse (TA). Als een beginnende crypto investeerder is het goed om te begrijpen hoe deze twee analyse methoden elkaar aanvullen en welke rol ze spelen in het nemen van weloverwogen investeringsbeslissingen.

Fundamentele Analyse (FA)

Als startpunt voor elke crypto investeerder wordt het aanbevolen om te beginnen met fundamentele analyse. Dit vormt de basis, het fundament van jouw investeringen en helpt je te bepalen of een bepaald crypto project de moeite waard is om in te investeren. Hieronder vind je een aantal onderdelen van fundamentele analyse:

whitepaper

Lezen van de Whitepaper
Een cruciaal element van fundamentele analyse is het grondig lezen van de whitepaper van een crypto project. Dit document fungeert als het DNA van het project en onthult de diepere details van de use case. 

Welk probleem lost het project eigenlijk op? Het begrijpen van de whitepaper is als het ontcijferen van de genetische code van jouw investering. Een whitepaper moet zo zijn geschreven dat iedereen snapt wat het project gaat doen en gaat oplossen. Is het te vaag of hebben ze heel veel tekst nodig om te beschrijven waar het project over gaat dan moet je je afvragen of je wel in dit project wil gaan investeren.

Team & Technologie
Een ander aspect van fundamentele analyse is het onderzoeken van het team achter het project en de technologie die ze gebruiken. Wat is de ervaring van het team? Welk consensusmechanisme wordt toegepast? En op welke blockchain draait het project? Deze vragen helpen bij het beoordelen van de levensvatbaarheid en stabiliteit van het crypto project.

Tokenomics
Tokenomics is een samenvoeging van de woorden ‘tokens’ en ‘economics’,. Het analyseren van de tokenomics is een cruciale factor bij het beoordelen van een crypto project. Begrijpen hoeveel tokens er zijn, hoe ze worden gedistribueerd en wie het grootste deel van de tokens bezit, is van vitaal belang. Dit inzicht in tokenomics helpt bij het begrijpen van de potentiële waarde van een crypto project. Het gaat je ook helpen om zogenaamde “pump en dump” projecten te onderscheiden. Dit zijn projecten die enkel en alleen zijn ontwikkeld om jouw je geld afhandig te maken. Als je ziet dat er één partij is die het grootste deel van de tokens in zijn of haar bezit heeft, dan is de kans op een pump en dump zeer realistisch. Want die partij heeft alle macht in handen om de koers te beïnvloeden, zowel positief als negatief. Pas daar dus mee op!

Partnerships
Het controleren van samenwerkingen met gerenommeerde bedrijven is een andere belangrijke pijler van fundamentele analyse. Partnerships kunnen de waarde van een crypto project aanzienlijk beïnvloeden. Het is de moeite waard om te onderzoeken welke bekende bedrijven betrokken zijn bij het project en hoe deze relaties de toekomstige groei kunnen beïnvloeden.

Technische Analyse (TA)
Na het opbouwen van een solide basis met fundamentele analyse, kun je je als crypto investeerder ook verdiepen in de koersgrafieken om inzicht te krijgen in historische prijsbewegingen en marktstatistieken. Dit noemen we technische analyse. Hieronder vind je een aantal onderdelen die vallen onder de technische analyse van een crypto project:

Patronen
Technische analyse richt zich onder andere op het identificeren van patronen in koersgrafieken. Deze patronen, zoals triangle patronen, bull- of bear flags en head-and-shoulder patronen geven aanwijzingen over mogelijke koersbewegingen. 

Het herkennen van deze patronen stelt investeerders in staat om anticiperende beslissingen te nemen op komende koersbewegingen. Technische analyse is geen exacte wetenschap. Het gaat uit van “de waarschijnlijkheid van een mogelijke koersbeweging”.

Indicatoren
Een ander hulpmiddel binnen technische analyse zijn de verschillende indicatoren, zoals de Relative Strength Index (RSI), Bollinger Bands (BB), en Moving Averages (MA’s). Deze helpen bij het identificeren van trend reversals, overbought- en oversold-condities, en bieden opnieuw waardevolle inzichten voor het voorspellen van komende koersbewegingen.

Timeframes (TF)
Het bepalen van het juiste timeframe voor je analyse is een essentieel aspect van technische analyse. Crypto investeerders kiezen vaak voor hogere timeframes, zoals dag- of weekgrafieken, om een goed overzicht te krijgen en te anticiperen op toekomstige koersbewegingen.

Het Samenspel van FA en TA
Als beginner is de fundamentele analyse je belangrijkste analyse methode. Het advies aan beginnende crypto investeerders is dan ook om hiermee te starten. Het is goed om te weten dat je geen technische analyse nodig hebt om een succesvolle crypto investeerder te zijn.

En hoewel het mogelijk is om zeer succesvol te zijn met enkel fundamentele analyse, vullen FA en TA elkaar ook mooi aan. Fundamentele analyse geeft inzicht in de waarde en levensvatbaarheid op lange termijn, terwijl technische analyse helpt bij het timen van de instap- en uitstappunten op korte termijn.

Conclusie
In de dynamische wereld van crypto investeringen is het vinden van het juiste evenwicht tussen fundamentele en technische analyse de sleutel tot succes. Door diep in de whitepapers te duiken, het team en de technologie te onderzoeken, en tegelijkertijd gebruik te maken van technische analyse-instrumenten, kun je je kansen op rendement maximaliseren.

Als Crypto Crew blijven we je op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen in de crypto-wereld. Blijf leren, blijf verkennen, en vooral, blijf investeren met verstand!

Wist je dat we een FB groep hebben waarin we tips en tricks delen om van jou een succesvolle crypto investeerder te maken? Joinen? Kik hier!