wat is DCA

Wat is “Dollar Cost Averaging” (DCA)?

Auteur:

Blog #12
12 juni 2023

Je wilt graag investeren in crypto of in andere assets. Maar je hebt geen idee hoe je dit op een slimme manier kunt doen. Ga er dan even voor zitten, want dan kan dit blog je daarbij helpen.
In dit blog gaan we uitleggen wat “Dollar Cost Averaging” oftwel DCA is.

Gelijk maar de eerste vraag: wat is DCA? DCA staat voor Dollar Cost Averaging zoals we hierboven al zagen. En heel simpel gezegd is DCA een slimme investeringsstrategie die je kan helpen om te profiteren van de rollercoaster rit van de cryptomarkt. In plaats van het éénmalig investeren in crypto verdeel je je inleg over een bepaalde periode. 

dollar cost averaging

Je koopt periodiek een vast bedrag van je favoriete crypto ongeacht de prijs op dat moment. En hier komt de magie van DCA om de hoek kijken. Omdat je periodiek je favoriete crypto aankoopt profiteer je zowel van lagere koersen als van hogere koersen. Want als de koers laag staat kun je meer crypto kopen voor je aankoopbedrag en als de koers hoog staat is de waarde van jouw crypto-portefeuille ook hoger. Een win-win situatie dus! Deze manier van investeren verlaagt jouw stresslevel aanzienlijk en daardoor zul je je niet laten afleiden door de ups en downs van de markt.

DCA biedt je een stukje gemoedsrust. Je vermindert het risico dat je op één slecht moment met al je geld instapt en je crypto in waarde ziet dalen. We weten allemaal dat de cryptomarkt vol met verrassingen zit en DCA gaat je helpen om de impact van die plotwendingen te verzachten. Je spreidt als het ware het risico. En omdat je geleidelijk investeert breng je niet al je spaargeld in één keer in gevaar.  Door regelmatig te kopen verminder je de impact van de marktvolatiliteit. 

Nu duidelijk is wat DCA is, vraag je je misschien af of DCA ook voor jou geschikt is? Het mooie van DCA is dat het geschikt is voor elke type investeerder. Of je nu een newbie bent in de crypto-wereld of al een ervaren investeerder bent, deze strategie is geschikt voor iedereen. DCA is een slimme en eenvoudige manier van investeren. Natuurlijk is DCA geen wondermiddel dat je in één klap rijkt maakt. Het is een tool die jou helpt om de risico’s te beperken en met geduld en consistentie kun je op deze manier je crypto-portefeuille laten groeien, gestructureerd en stressvrij.

Zijn er dan geen risico’s horen we je denken.

Die zijn er natuurlijk ook, zoals we al zeiden, DCA is geen wondermiddel. We zetten de risico’s even voor je op een rijtje:

  1. Met DCA loop je het risico op het missen van snelle winsten. Soms schiet de markt ineens omhoog, net vóórdat jij zou gaan kopen. En dan voelt het alsof je de boot hebt gemist. Keep in mind, je bent gestructureerd bezig om je portefeuille op te bouwen. Het is een marathon, geen sprint.
  2. Je hebt geïnvesteerd in een verkeerde crypto waardoor je portefeuille alsnog in waarde afneemt. Sowieso start het investeren in financiële assets altijd met het doen van goed onderzoek. Zodat je ook weet in welk project je investeert en hier volledig achter staat. In crypto-land noemen we dat “Do Your Own Research” DYOR.
  3. dca beschermt je niet tegen marktcrashesDCA beschermt je niet tegen marktcrashes of diepe dips, denk bijvoorbeeld aan een bearmarkt waarin koersen maar blijven dalen. Ook dan is de kans groot dat je crypto-portefeuille “onder water” komt te staan. Echter, als je je DCA strategie ook dan blijft volhouden en periodiek blijft inkopen dan zul je daar op de lange termijn juist extra voordeel bij hebben.
  4. DCA is een gestructureerde strategie, dus je hebt niet de flexibiliteit om snel te reageren op veranderingen in de markt. Als je plotseling een kans ziet om in te stappen en winst te maken kan DCA je hierin beperken. Aan de andere kant kan DCA je ook voor verkeerde impulsaankopen behoeden. Het is aan jou om te bepalen hoe strikt je je DCA strategie wilt toepassen.

En wat levert dit je nou op?

Even een paar voorbeelden ter illustratie:

  1. Voorbeeld 1: je bent 3 jaar geleden, net na de Bitcoin halving, in juni 2020 begonnen met het wekelijks investeren in Bitcoin voor een bedrag van $25 per week. Een jaar later, dus in juni 2021 zou je dan in totaal $1325 hebben geïnvesteerd en was je portefeuille op dat moment $2822 waard, een stijging van bijna 113%!
  2. Voorbeeld 2: je bent begonnen in de bullmarkt, in juni 2021, met het wekelijks aankopen van Bitcoin voor een bedrag van $25 per week. Nu, twee jaar later (in de bearmarkt) in juni 2023 zou je $2625 hebben geïnvesteerd en zou je portefeuille $2132 waard zijn, een daling van bijna 19%. Dit is een goed voorbeeld van risico nummer 3 waarbij er een kans bestaat dat je crypto-portefeuille in een bearmarkt onder water komt te staan
  3. Voorbeeld 3: je bent een jaar geleden, midden in de bearmarkt, begonnen met het wekelijks aankopen van Bitcoin voor een bedrag van $25 per week. Nu, een jaar later in juni 2023, zou je $1325 hebben geïnvesteerd en zou je portefeuille $1443 waard zijn, een stijging van bijna 9%. Dus wie zegt dat je in een bearmarkt geen geld kunt verdienen. 😉

Bron: https://dcabtc.com/. Hier kun je zelf kijken of en wat de DCA strategie je had opgeleverd.

Kortom, DCA is geen wondermiddel, maar met DCA ben je in controle, zonder je zorgen te maken over de ups en downs van de cryptomarkt. Je bouwt gestructureerd en gestaag aan je portefeuille en laat die stap voor stap groeien. En wie wil dat nou niet?

Meer weten?

Kijk op www.easypeasycrypto.nl voor meer blogs, cursussen, boeken en nog veel meer-