Voordelen van Bitcoin

Auteur:

Blog #6
11 november 2021

Als je laat vallen dat je bezig bent om je te verdiepen in Bitcoin dan heeft iedereen daar vaak wel een  mening over. De vraag is of al die meningen je ook écht helpen om een goed beeld te krijgen van het totale plaatje van Bitcoin. Als je je wilt verdiepen in Bitcoin dan is het slim om zowel naar de voor- als naar de nadelen van Bitcoin te kijken. Zo kun je voor jezelf de eventuele risico’s goed afwegen en bepalen of het investeren in Bitcoin past bij je eigen risicoprofiel. Daarom hebben we voor jou twee blogs gemaakt die een duik nemen in de voor- en nadelen van Bitcoin.

In het vorige blog hebben we de Bitcoin nadelen en de eventuele consequenties hiervan besproken en in dit blog zetten we alle voordelen voor je op een rijtje zodat jij beslagen ten ijs komt en de juiste afwegingen kan maken.

Wat zijn de voordelen van Bitcoin?

Naast een hele lijst aan nadelen zijn er gelukkig ook heel veel voordelen te noemen. We zetten ze hieronder op een rijtje:

  • Bitcoin is volkomen neutraal. Bitcoin maakt geen onderscheid in religie, ras, huidskleur, waar je woont, wat voor werk je doet, enz. Iedereen kan en mag Bitcoin aanschaffen, bezitten en verhandelen. Het is permissieloos. Je hebt van niemand toestemming nodig. Zelfs in China, waar crypto steeds meer in de ban wordt gedaan en waar het officieel door de Chinese Overheid verboden is om crypto te bezitten en te verhandelen kan een Chinese Overheid geen decentraal Bitcoin netwerk platleggen. Ook al zou ze dat willen, dat is gewoonweg onmogelijk. Dan zou ze alle Bitcoin nodes wereldwijd (op moment van schrijven, november 2021, zijn er 12316 Bitcoin nodes verspreid over de hele wereld) moeten uitschakelen. En zelfs als de Chinese Overheid het internet zou uitschakelen, dan nog kun je transacties blijven doen. Zelfs als er geen internet meer is kunnen er bitcoin transacties worden uitgevoerd via bijvoorbeeld radiogolven of satellieten. Er is zelfs een specifieke satelliet enkel en alleen voor de Bitcoin blockchain (Blockstream satellite). Wat je dan ook ziet gebeuren: Chinese inwoners vinden nog steeds manieren om crypto aan te schaffen en te verhandelen, bijvoorbeeld via decentrale exchanges.
Bitcoin-is-wereldmunt
Bitcoin is permissieloos
  • Bitcoin is een echte wereldmunt. BTC is overal ter wereld te koop en de koers van BTC is (grotendeels) in elk land gelijk. Je bent als burger ook niet gebonden aan een exchange in je eigen land. Je kunt BTC ook aanschaffen bij een exchange aan de andere kant van de wereld. Bedenk je eens wat een waanzinnige prestatie dit is die de gebruikers van BTC in zo’n korte tijd voor elkaar hebben gekregen. Want het is het protocol van Satoshi Nakomoto samen met de gebruikers die Bitcoin tot zo’n groot succes hebben gemaakt. Vergelijk dit eens met de invoering van de Euro: hier is járen over gedaan, met eeuwigdurende vergaderingen, verschillende belangen waar rekening mee moest worden gehouden, afspraken die in verschillende talen vertaald én begrepen moesten worden enz. en dan nog gaat het niet van een leien dakje. En Bitcoin is het gelukt om in 12 jaar tijd uit te groeien tot een wereldmunt voor álle inwoners op deze aarde. Een ongekend succes! Bitcoin is grenzeloos.
  • Bitcoin is schaars. In totaal komen er maximaal 21 miljoen BTC op de markt. De verwachting is dat ergens in 2140 alle BTC gemined zullen zijn. Juist omdat BTC schaars is wordt het digitaal goud genoemd en is BTC een deflationaire asset. Dat wil zeggen dat het door de schaarste alleen maar meer waard zal worden. BTC wordt gezien als een enorm goede “store of value” die je beschermt tegen inflatie van je fiatgeld. Anders gezegd: BTC is een hedge tegen inflatie. De verwachting is dat BTC nog schaarser is dan we nu al denken. Omdat er inmiddels ook heel veel BTC zijn kwijtgeraakt. Denk bijvoorbeeld aan al die mensen die hun private keys kwijt zijn. Die kunnen nooit meer bij hun BTC en die BTC is voor altijd verloren op de blockchain en zal nooit meer op de markt komen.
Bitcoin-deflationair
Bitcoin wordt gezien als een hedge tegen inflatie
  • Bitcoin transacties zijn transparant en kunnen door iedereen worden ingezien. Alle transacties zijn door iedereen die dat wil te volgen op de blockchain. Geen geheimen op de BTC blockchain! Behalve dan dat je enkel BTC adressen ziet en niet weet wie er achter een adres schuilt.
  • De kracht van bitcoin (en ook van andere cryptocurrencies) is decentralisatie. Jij bent zelf in control over je BTC en niet een derde partij zoals een bank of een overheid. Zolang je zelf maar in bezit bent van je eigen private keys en je zelf de juiste voorzorgsmaatregelen hebt genomen. Je heb geen bankrekening nodig, een telefoon met een BTC wallet is voldoende Niemand kan een transactie van jou tegenhouden, geen bank, geen overheid of andere centrale autoriteit. De blockchain staat op duizenden computers (Bitcoin nodes), wereldwijd. Je kunt niet zomaar iets aanpassen aan de blockchain, want dan klopt jouw versie van de blockchain niet meer met de versie op de overige computers. Er kan niet zomaar gesjoemeld worden met de Bitcoin blockchain. Ook het hacken van een decentraal systeem is nagenoeg onmogelijk. Want dan zou je als hacker jezelf toegang moeten verschaffen tot een meerderheid (51%) van al die computers. Dat komt er op dit moment (november 2021) op neer dat je ruim 6000 computers over de hele wereld tegelijkertijd moet overnemen. En je moet je hack dan ook nog eens binnen 10 minuten  klaren, want dan wordt het volgende blok alweer gevonden. Het is dan ook zo, hoe meer Bitcoin nodes hoe veiliger het hele Bitcoin netwerk.

De kracht van bitcoin (en ook van andere cryptocurrencies) is decentralisatie

  • De hoge volatiliteit van BTC hebben we ook genoemd onder de nadelen, maar kun je zeker ook zien als een voordeel. Want juist door de hoge volatiliteit van BTC zijn er nog steeds mooie instapkansen wat weer zal resulteren in hogere rendementen. “Buy the dip” is niet voor niets een veelgehoorde uitspraak in Bitcoin land. Er zijn mensen die altijd wat “dry powder”, oftewel wat geld, achter de hand houden om de dip te kunnen kopen om zo hun BTC positie te vergroten. “Stacking sats” noemen ze dat. Hier is wel één ding heel erg belangrijk en dat is dat je niet in paniek raakt bij een dip in de koers. Je ziet veel mensen juist in zo’n dip in paniek verkopen en een paar dagen later (of weken later) de prijs van BTC weer terugveren en zelfs hoger uitkomen dan de koers vóór de dip. Emoties spelen een enorm belangrijke rol in de cryptowereld. Je zou kunnen stellen dat dit misschien wel één van de belangrijkste factoren is die het succes of verlies bepaalt. In het blog over emoties in de cryptowereld zullen we hier dieper induiken.
  • Transacties van de ene kant van de wereld naar de andere kant van de wereld gaan in luttele seconden met heel weinig transactie kosten. Vergelijk dat maar eens met bedrijven als Western Union, waarbij je al gauw 10% aan kosten kwijt bent en je geld er dagen over doet om aan de andere kant van de wereld aan te komen. Met name BTC gebruikers die geld willen overmaken naar familie in het buiteland (zogenaamde remittance payments) kunnen zo de enorm hoge fees omzeilen. Bitcoin is onafhankelijk van overheden, centrale banken of bedrijven die internationale geldtransacties uitvoeren, zoals Wester Union. En bitcoin is 24/7 open, 365 dagen per jaar.
  • Bitcoin is heel eenvoudig te transporteren, het is heel goed draagbaar. Ook een grote hoeveelheid BTC neem je heel gemakkelijk mee van de ene naar de andere kant van de wereld. Probeer dat maar eens met een grote hoeveelheid aan goudstaven of grote hoeveelheid fiatgeld. Waar je je hardware of software wallet simpelweg in je jaszak stopt, moet je met een koffer vol geld of goud heel wat meer sjouwen. Even afgezien van alle beveiliging die je nodig hebt en alle vragen die je aan de grens zult krijgen.

Je ziet dat heel veel voordelen te maken hebben met iets nieuws, met iets innovatiefs. Iets dat er vóór Bitcoin niet was of nog niet was opgelost. Hopelijk ben je door dit overzicht van de voordelen en de nadelen in het vorige blog weer wat wijzer geworden en heeft het je op weg geholpen om je eigen onderzoek te doen, je eigen afwegingen te maken en je eigen beslissingen te nemen. Want dat is waar het toch om draait in de cryptowereld: je eigen verantwoordelijkheid nemen.

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen? Zijn er bepaalde termen of afkortingen nog niet helemaal duidelijk? Of snap je het een beetje, maar krijg je er nog nét niet goed de vinger achter? Zou je het aan iemand anders kunnen uitleggen denk je? Of heb je daar nog wat meer tijd en kennis voor nodig? Of wil je misschien nog méér leren over crypto? Dan kan allemaal. Daar zijn we voor bij Easy Peasy Crypto, jouw persoonlijke crypto coach. Koop een strippenkaart van 5 of 10 online crypto coaching sessies of boek wellicht één of meerdere losse crypto coaching sessies. Dan gaan we samen, één op één, tijdens deze online coaching sessies dieper in op alle crypto vragen die je nog hebt.

En vergeet vooral niet: crypto is spannend, turbulent, emotioneel maar vooral ook heel erg leuk! Enjoy this life-changing rollercoaster ride!