Laat je niet oplichten!

Auteur:

Blog #10
22 december 2021

Laat je niet oplichten!

Voor heel veel mensen zijn online beveiligingsmaatregelen nog steeds een beetje “ver-van-mijn-bed-show”. Vaak met een mindset van “dat overkomt mij niet” of “bij mij valt toch niets te halen”. En toch zijn steeds meer mensen slachtoffer van online oplichting en worden beroofd van hun geld of crypto. Met name eigenaren van crypto zijn een gewild doelwit van hackers en oplichters. En oplichters gaan geraffineerd te werk. Ze hebben een mooi geloofwaardig verhaal. Of je hebt het niet eens door dat je met een oplichter te maken hebt. In de crypto wereld zijn heel veel oplichters actief. Want daar valt veel geld te halen. Het is nog steeds een grotendeels anonieme wereld: je weet niet wie er achter een wallet adres schuilt. En crypto transacties zijn onomkeerbaar. Dus als je eenmaal crypto hebt gestuurd aan een oplichter, dan zie je dat nooit meer terug en ben je je crypto voor altijd kwijt. Anoniem, niet te traceren en onomkeerbare transacties: dat klinkt als een walhalla voor oplichters.

Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt, dat je jouw mooie rendementen ziet verdwijnen in de zakken van een oplichter. Kun je jezelf hiertegen beschermen? Ja, dat kan gelukkig. Hoe bescherm je jezelf tegen oplichters in de crypto wereld? In dit blog geven we je een aantal praktische tips & tricks die je gelijk in de praktijk kunt brengen zodat jij een oplichter al van verre herkend en niet in zijn mooie praatjes trapt die achteraf toch niet zo mooi bleken te zijn.

Never a dull day in crypto land. En onthoud: a scammer never sleeps…. Zeker niet met een crypto markt die 24/7 open is. Gelukkig kun je leren van de fouten van een ander en hoef je niet eerst zelf slachtoffer te worden.

Binnen de cyber criminaliteit onderscheiden we onder andere hackeraanvallen en scams. Allebei super vervelend, dus goed om te weten hoe je je tegen beide kunt beschermen. Zodat jouw crypto ook daadwerkelijk van jou blijft. In dit blog gaan we kijken hoe je jezelf kunt beschermen tegen scams (oplichters) en in het volgende blog geven we je tips hoe je hackers buiten de deur houdt. Want een crypto eigenaar is een gewaarschuwd mens en die tellen voor twee!

Buckle up en dan duiken we in de schimmige wereld van cybercriminaliteit.

Wat is een scam?

Om jezelf tegen scammers te beschermen is het eerst belangrijk dat je weet wat een scam is: een scam is pure oplichting, ontworpen om jou jouw crypto (of geld) afhandig te maken. Want het vervelende van een scam is dat je er zélf intrapt en zélf je crypto aan de oplichter overmaakt.

Een oplichter kan een hacker zijn, maar hoeft niet. Zijn intentie is niet om jouw wachtwoorden te stelen.

Nee, hij gaat proberen om jou zover te krijgen dat je zélf je crypto aan hem overmaakt. Met een mooi geloofwaardig verhaal. Waarvan jij denkt: “nou, dit zou wel eens wat kunnen zijn en wat kunnen opleveren”. Klinkt alsof je daar nooit zou intrappen, toch? De praktijk laat helaas anders zien.

Misschien heb je de advertentie die hiernaast staat wel eens voorbij zien komen op FaceBook. Of heb je hem zelf ontvangen per mail. Vaak staan ook nog de foto’s van Jort en Matthijs erbij. En wat dacht je van het NOS logo? Alles om het maar zo écht mogelijk te laten lijken. Dat mensen denken: als de NOS hier over bericht, dan zal het wel betrouwbaar zijn.

Dit bericht is van begin december 2021, dus dat gaat nog steeds door. Of beter gezegd, ze zijn hier nooit mee gestopt. Logisch ook, zolang er mensen intrappen levert het de scammers geld op en blijven ze hiermee doorgaan. En het is lastig om te geloven, maar hier trappen mensen dus echt in. En maken daadwerkelijk geld of crypto over naar de oplichters in de hoop om snel rijk te worden. Nou is dit wellicht een voorbeeld wat al vaker in de media is geweest en waarvan je weet dat het niet klopt. Maar er zijn legio scams die circuleren die minder bekend zijn en zo subtiel zijn opgezet dat ook jij misschien bij jezelf denkt: zou het dan toch….? Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Op Facebook werd afgelopen week dit bericht door iemand in een crypto gerelateerde FaceBook groep gepost die nog maar net begonnen was met crypto. En die op zowel Facebook, YouTube als Discord belaagd wordt door oplichters. Want zoals we al zeiden: er zijn heel veel oplichters actief binnen de crypto wereld. En uit alle opmerkingen als reactie op dit bericht kon je duidelijk lezen dat hij zeker niet de enige was die oplichters achter zich aan kreeg.

Hoe herken je een scam?

Hoe kun je scammer ontmaskeren? Scams hebben vaak een aantal dezelfde kenmerken, daar kun jij je voordeel mee doen:

  • Scams zijn zo opgezet dat ze hebzucht (greed) bij mensen triggeren. Iedereen wil toch gratis geld of in hele korte tijd rijk worden? Daar spelen de scams dan ook handig op in
  • Scams klinken vaak te mooi om waar te zijn. En dat is het ook in 99.999% van de gevallen. Ze beloven bijvoorbeeld een gegarandeerd rendement. En om je even uit de droom te helpen: een gegarandeerd rendement bestaat niet, dus dat is simpelweg niet mogelijk
  • Scams zijn vaak asymmetrische weggeefacties. Dus je moet eerst zelf crypto of geld overmaken aan de oplichter en dan krijg je daar meer geld of crypto voor terug. Vergelijk het maar met iemand op straat die aan je vraagt om hem een zak geld te geven en morgen zie je hem weer en dan krijg je het dubbele bedrag van hem terug. Dan denk je toch wel twee keer na als iemand je dat voorstelt? Grote kans dat je dit niet doet!
  • Je wordt gepusht of onder druk gezet om nú geld of crypto over te maken en als je eenmaal een eerste bedrag hebt overgemaakt blijven ze doorgaan en doorzeuren. Als ze je telefoonnummer hebben zullen ze je helemaal plat bellen
  • Een scam is vaak zo goed van opzet dat zelfs jij bij jezelf denkt: “misschien”…. vul maar in: is dit geen scam, werkt dit wel, kan ik deze mensen vertrouwen enz. Op het moment dat je jezelf op dit soort gedachten betrapt weet je eigenlijk al hoe laat het is. Doe. Het. Niet!
  • Het gebeurt vaak dat een scam als een filmpje op YouTube staat en zo verspreid wordt. Vaak zie daaronder alleen maar goede en lovende commentaren. Geen enkele kritische noot. Of de commentaren sectie is uitgezet, dus dan zie je juist helemaal geen commentaren

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van een scam

Zoals we al zeiden: een gewaarschuwde crypto eigenaar telt voor twee! Hieronder volgen 7 tips die jou helpen om een oplichter te ontmaskeren en niet in de mooie praatjes te trappen:

Tip 1: Vertel nooit aan iemand hoeveel crypto je hebt. En zet dit soort informatie zeker niet op social media zoals Facebook of YouTube. Want je maakt op deze manier van jezelf een target. En je maakt jezelf heel aantrekkelijk voor oplichters en hackers. Je kunt beter een beter onder de radar blijven en niemand (precies) vertellen hoeveel crypto je hebt.

Tip 2: Herken een scam! Weet hoe oplichters te werk gaan en wat de kenmerken zijn van een scam. Lees het lijstje hierboven nog een paar keer goed door. Herken deze en realiseer je wat het met je kan doen qua gedachtes en emoties. Zodat je jezelf hierop kan betrappen en je jezelf tijdig kunt terugfluiten. En realiseer je: als iets te mooi klinkt om waar te zijn dan is dat ook zo! Gegarandeerde rendementen bestaan niet!

dont-trust-verify

Tip 3: Ga terug naar de bron om te checken of het waar is of niet. Bijvoorbeeld bij een weggeefactie op een exchange: check bij de supportdesk van die exchange of dat klopt. Don’t trust! Verify!

Tip 4: Vul geen gegevens in op vage websites. Vaak word je daarna plat gebeld door oplichters die geld of crypto van je willen. En daar kom je heel erg moeilijk vanaf. En geloof ons dat deze oplichters vaak heel erg intimiderend kunnen optreden waardoor jij misschien maar één uitweg ziet: namelijk geven wat ze van je willen

Tip 5: Let op met het geven van commentaar in crypto groepen op FaceBook, YouTube enz. Daar zitten vaak veel oplichters tussen die vervolgens achter jou aankomen als jij een opmerking hebt achtergelaten. En net als bij tip 4 zijn deze oplichters heel volhardend. Ze rusten niet voordat ze van jou hebben gekregen wat ze van je willen krijgen. Echt: voorkomen dat ze je gegevens in handen krijgen is vele malen beter!

opletten-met-crypto-oplichters-svp

Tip 6: Accepteer geen uitnodigingen van bijvoorbeeld Telegram groepen die je niet kent. Telegram is een soort whatsapp. Vaak krijg je die uitnodigingen voor een Telegram groep als je ergens op social media een (crypto gerelateerd) commentaar hebt achtergelaten. En ook in deze Telegram groepen zijn heel veel oplichters actief

Tip 7: Maak nooit zomaar geld of crypto over naar iemand die je niet kent! En helemaal niet als diegene je gouden bergen of gegarandeerde rendementen belooft. Kans is ongeveer 100% dat je dat geld of crypto voorgoed kwijt bent. Realiseer je: een crypto transactie is onomkeerbaar en niet te storneren. Denk dus heel goed na voordat je op het punt staat de “send” knop in te drukken

Dat waren ze: 7 tips die jezelf direct in praktijk kunt brengen en die jou helpen je te beschermen tegen oplichters. In het volgende blog gaan we verder met tips hoe je hackers buiten de deur kunt houden.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan een e-book over security maatregelen. Hierin zullen nog veel meer tips en tricks staan die jou online zullen beschermen. Binnenkort beschikbaar op easypeasycrypto.nl.

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen? Zijn er bepaalde termen of afkortingen nog niet helemaal duidelijk? Of snap je het een beetje, maar krijg je er nog nét niet goed de vinger achter? Zou je het aan iemand anders kunnen uitleggen denk je? Of heb je daar nog wat meer tijd en kennis voor nodig? Of wil je misschien nog méér leren over crypto? Dan kan allemaal. Daar zijn we voor bij Easy Peasy Crypto, jouw persoonlijke crypto coach. Koop een strippenkaart van 5 of 10 online crypto coaching sessies of boek wellicht één of meerdere losse crypto coaching sessies. Dan gaan we samen, één op één, tijdens deze online coaching sessies dieper in op alle crypto vragen die je nog hebt.

En vergeet vooral niet: crypto is spannend, turbulent, emotioneel maar vooral ook heel erg leuk! Enjoy this life-changing rollercoaster ride!