Waarom is crypto zo interessant?

Auteur:

Blog #0
4 oktober 2021

Eén van de vragen die mij heel vaak wordt gesteld is: waarom vind je crypto zo interessant? En het leek mij leuk om hier mijn allereerste blog voor Easy Peasy Crypto aan te wijden. Want inmiddels gaat het verder dan alleen maar interessant vinden. Ik kan wel zeggen dat ik hierin mijn passie heb gevonden. En ik denk dat we in de toekomst allemaal met crypto te maken gaan krijgen. 

Eerst even terug naar mijn kennismaking met crypto. Ik had al een tijdje op mijn to-do lijstje staan dat ik me wilde gaan verdiepen in Bitcoin, echter te druk met andere zaken. Je weet hoe dat gaat. Toen dacht ik nog dat crypto en Bitcoin hetzelfde waren. Ik had er geen idee van hoe groot de hele crypto wereld op dat moment al was. Na een gezellig feestweekend met vrienden op de camping begon één van onze medekampeerders over zijn nieuwe passie: crypto. En waarom het volgens hem nú de tijd was om je erin te verdiepen. Terug thuis bedacht ik me dat ik dat dan ook maar moest gaan doen. Waarom niet? Ik zat toch tussen twee opdrachten in en had nu ook eindelijk voldoende tijd. En zo geschiedde. En dan rijst gelijk de vraag: waar begin je? Ik kwam erachter dat dit nog niet zo eenvoudig was…. Dit is dan ook één van mijn beweegredenen geweest om Easy Peasy Crypto op te richten. Om te zorgen dat je crypto informatie en crypto kennis eenvoudig kunt vinden én dat het ook nog eens op een simpele manier wordt uitgelegd. Uiteindelijk heb ik me diezelfde avond ingeschreven voor een crypto cursus en toen begon mijn eigen spannende crypto reis. En dat was in twee woorden: geweldig én overweldigend. Want je wilt beginnen met het opdoen van basiskennis en bent ondertussen ook al naar de huidige ontwikkelingen aan het kijken. Beetje alles door elkaar, heel veel schakelen dus én waanzinnig interessant.

Zoveel verschillende vakgebieden die bijdragen aan crypto!

Waarom vind ik het nou zo interessant vraag je je waarschijnlijk af? Omdat bij crypto heel veel verschillende kennisgebieden samenkomen en zo heel veel puzzelstukjes in elkaar vallen. Ik stel het zelf vaak voor als een bloem met verschillende blaadjes, de cryptobloem. Al die verschillende kennisgebieden (de blaadjes) leveren op hun beurt weer een bijdrage aan de crypto wereld. Crypto bestaat uit kennis en kunde uit diverse uiteenlopende kennisgebieden, zowel beta als alpha kennisgebieden. En dat maakt deze combinatie, en dus crypto, zo interessant. Crypto staat synoniem voor samenwerken! En wil je een succesvolle investeerder worden dan zul je je in alle kennisgebieden (een beetje) moeten verdiepen. En daar helpt Easy Peasy Crypto je heel graag bij.
Op het moment van schrijven (oktober 2021) zijn er ook zoveel mooie ontwikkelingen in de crypto wereld gaande, waarbij steeds meer mensen toegang krijgen tot crypto en hiermee de wereldwijde adoptie van crypto steeds meer groeit.

Een paar voorbeelden van bijzondere crypto ontwikkelingen van de laatste tijd:

  • El Salvador heeft een wereldprimeur en heeft als eerste land ter wereld de bitcoin uitgeroepen en geïmplementeerd als wettig betaalmiddel, naast de USD. El Salvador heeft zo’n 6.5 miljoen inwoners en op dit moment gebruiken ruim 3 miljoen Salvadorianen de Chivo app (ontwikkeld voor het doen van bitcoin betalingen via de telefoon). In een land waar 70% van de populatie geen eigen bankrekening heeft, maar vaak wel één of zelfs meerdere telefoons bezit is dit life-changing voor de Salvadorianen!
  • Twitter maakt betalingen met cryptovaluta’s mogelijk voor al zijn gebruikers. Alle 1.3 miljard (!) twitteraccounts krijgen toegang tot “Twitter tips” en kunnen zo crypto betalingen aan elkaar overmaken (van het ene twitter account naar het andere twitter account), van de ene kant van de wereld naar de andere kant van de wereld. In een oogwenk én zonder kosten. Het enige wat je nodig hebt is een Twitter account. Vergelijk dit maar eens met bedrijven zoals Western Union waarbij de fees kunnen oplopen tot 10% van het over te maken bedrag. Op deze manier krijgen heel veel mensen wereldwijd in één klap toegang tot crypto. Wat zal dat doen met de adoptie van crypto? Misschien denk je bij jezelf: waarom zou ik een betaling overmaken via Twitter? En die gedachtegang begrijp ik heel goed want wij leven in een land waar nagenoeg iedereen een bankrekening heeft en je heel makkelijk een tikkie naar elkaar kunt sturen. Maar in landen waarbij een groot deel van de mensen niet beschikt over een bankrekening en is aangewezen op dure bedrijven om geld naar bijvoorbeeld familie over te maken, zogenaamde “remittance payments”, heeft dit alleen maar voordelen. Want vaak beschikken de mensen in die landen wel over een telefoon. En via die telefoon ligt de crypto wereld voor ze open, met alle voordelen van dien.
    Dit zijn dan nog maar twee ontwikkelingen van de laatste weken die mij in ieder geval enorm tot de verbeelding spraken. En er is nog zoveel gaande! Ik verzeker je: op het moment dat je een beetje geïnteresseerd begin te raken in crypto, dan zullen je ongetwijfeld de komende tijd dit soort nieuwsberichten steeds meer gaan opvallen.

Een andere vraag die ik heel vraag krijg: ben ik niet te laat met investeren? Is de crypto trein niet allang vertrokken. Onderstaande plaatje laat ons zien hoe de groei van het aantal crypto users het komend decennium wordt ingeschat.

crypto-onderzoek

Uit een onderzoek van crypto.com bleek dat het aantal crypto users wereldwijd steeg van 66 miljoen in mei 2020 naar ongeveer 106 miljoen crypto users in maart 2021. Dat is een behoorlijke groei in een hele korte tijd! Uit bovenstaand plaatje kunnen we opmaken dat het aantal crypto users aan het eind van dit decennium wereldwijd op 3.7 miljard wordt geschat. Crypto zal de komende jaren meer en meer onderdeel gaan worden van ons dagelijks leven. Hoe precies? Dat is nu nog lastig te voorspellen. Zijn de banken er nog over 10 jaar? Of de notarissen en verzekeringsmaatschappijen? Niemand die dat nu kan zeggen. We hebben helaas geen glazen bol, dus de toekomst zal het leren. Wat wel heel duidelijk is, als je nu start met crypto ben je weliswaar geen “early adopter” meer, maar je staat nog steeds aan het begin van het volwassen worden van de crypto wereld en je bent zeker nog op tijd om de komende jaren mooie rendementen met crypto investeringen te realiseren. Het aantal users en daarmee de market cap (wat dit precies is leg in een volgend blog aan je uit) blijft de komende jaren alleen maar stijgen. En er doen zich altijd weer nieuwe kansen voor! Dus te laat ben je zeker niet, ik zou zelfs willen beweren dat je precies op tijd bent! In ieder geval ben je nooit te laat en ook nooit te oud om iets nieuws te leren.

In ieder geval ben je nooit te laat en ook nooit te oud om iets nieuws te leren

Is je verdiepen in crypto interessant? Absoluut! Is investeren in crypto leuk? Zeker weten! Is crypto een (emotionele) roller coaster? Dat zeker ook…. En daar wapen je jezelf het beste tegen wanneer je ook enige basiskennis hebt van crypto. Want dan wordt het zowel een leuke als interessante roller coaster rit!

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen? Zijn er bepaalde termen of afkortingen nog niet helemaal duidelijk? Of snap je het een beetje, maar krijg je er nog nét niet goed de vinger achter? Zou je het aan iemand anders kunnen uitleggen denk je? Of heb je daar nog wat meer tijd en kennis voor nodig? Of wil je misschien nog méér leren over crypto? Dan kan allemaal. Daar zijn we voor bij Easy Peasy Crypto, jouw persoonlijke crypto coach. Koop een strippenkaart van 5 of 10 online crypto coaching sessies of boek wellicht één of meerdere losse crypto coaching sessies. Dan gaan we samen, één op één, tijdens deze online coaching sessies dieper in op alle crypto vragen die je nog hebt.  (link toevoegen naar pagina website)

En vergeet vooral niet: crypto is spannend, turbulent, emotioneel maar vooral ook heel erg leuk! Enjoy this life-changing rollercoaster ride!